BİPOLAR(İKİ UÇLU) BOZUKLUK NEDİR ?

Bipolar bozukluk kişinin ruh hali ve günlük aktivitelerini yerine getirme becerisini etkileyen bir rahatsızlıktır. Öfke patlamaları, uyku problemleri, tehlikeli olan haz verici davranışlara yönelim gibi semptomlar da gösterebilir. Yineleyen mani, hipomani, karma ve depresyon dönemleri ile seyreder.

Toplumda her 100 kişiden % 1-2’sinde görülen bipolar bozukluk, sıklıkla genç yetişkinlikte ortaya çıkar, kadın ve erkekte eşit olarak görülmektedir. Kesin nedeni bilinmemekle birlikte genetik aktarımla geçebileceği gibi, beyindeki kimyasallara, sonradan tetikleyicilere ve travmalara bağlı olarak da gelişebilmektedir.

Bipolar bozukluğun en önemli özelliklerden birisi ise mevsimsellik göstermesidir. Mevsimsel olarak kişiler ilkbahar – yaz döneminde taşkınlık, coşkunluk yaşarken, sonbahar – kış döneminde ise çökkünlük, durgunluk içine girerler.

Kişinin ruh hali aşırı uçlarda seyreder. Bir anda çok iyiyken bir anda depresyonda olacak kadar kötü olabilir. Bipolar bozukluk en yüksek seviyedeyken kişi hiperaktif bir ruh haline bürünür ve kendini çok mutlu hisseder. Fakat depresyon haline büründüğünde ise dış dünyaya kendini kapatabilir ve hatta intihar eğilimi bile gösterebilir.

Bipolar bozukluk riskini artıran etmenler; yetersiz bedensel aktivite, kötü beslenme, iş ve maddi sorunlar, stresli yaşam, adrenalin, insülin, stres hormonu ve kortizol sisteminde değişikliklerdir.

Bipolar tedavisinde psikiyatrist hekim tarafından verilen bipolar bozukluk ilaçları ile birlikte destekleyici psikoterapi uygulanması bipolar hastalığının kontrolü açısından önemlidir.

Bipolar tedavisinde, akut alevlenme dönemlerinin tedavisi ve koruma tedavisi olmak üzere iki aşamalı tedavi şekli vardır. Bipolar bozuklukta atak tedavisi  hastanın geçirdiği manik veya depresif atakların tedavisidir. Bipolar bozukluk sahibi kişilerin bir kısmı tedaviye olumlu sonuç verip iyileşirken bazıları da hayatlarının çeşitli dönemlerinde ataklar yaşayabilmektedir. Ataklar dışında hayatlarına sorunsuz bir şekilde devam edebilirler.

× Whatsapp